• Сподели на:

Како да ја сочувате бојата на фармерките

___

Фармерките особено тие од темен тексас, после некое време потполно избледуваат. За да ги избегнете белити трагови и да ја сочувате бојата на фармерките, придржувајте се до овие правила.

1.Во обична вода додајте многу сол и потопете ги фармерките. Оставете да отстојат неколку часа, а потоа исперете ги во машина. Без разлика дали сега сте ги купиле или сте ги носеле неколку пати, применете ја оваа постапка бидејки таа делува како фиксатор на бојата.

2.Новите фармерки прво исперете ги во оцет. Една чаша алкохолен оцет ставете во преградата за прашак. Фармерките перете ги на програма за ладно перење без прашак. Оцетот исто така ја фиксира бојата.

3.Фармерките секогаш перете ги свртени наопаку.

4.Перете ги само на ниски температури, ако имате време, најдобро би било да ги исперете на рака. Потопете ги во ладна вода, ставете прашак за перење и оставете да одстојат 15 мин, а потоа перете ги. Топлата боја го забрзува процесот на белеење.

5. Избегнувајте да ги сушите фармерките во сушница. Високите температури им штетат на материјалите, а со самото тоа и на бојата.

 


Оставете коментар

___