• Сподели на:

Истражување: Паметните телефони го оштетуваат видот

___

Откако паметните телефони се појавија на пазарот во 1997 година, за 35 отсто порасна бројот на луѓето кои имаат проблем со видот, а бидејки трендот на користење се зголеми, расте и ризикот за здравјето на очите.

Научниците тврдат дека постојаното гледање во екранот негативно делува на очите, па во наредната деценија повеќе од 50 отсто од луѓето во развиените земји ќе имаат проблеми со видот.

Паметните телефони не се единствените виновници за намалувањето на видот. Постојаното гледање на телевизија како и поминувањето голем дел од денот пред компјутерита многу влијае на оштетувањето на видот. Под најголем ризик од намалување на видот се децата кои растат така што поминуваат голем дел од денот пред компјутер или телевизор, велат лекарите.

Новите истаржувања покажуваат дека поголемиот број на луѓе својот паметен телефон го држат на одалеченост од околу 30 см од очите, додека други тоа го прават и на многу помало растојание. Токму тоа намалување на одалеченоста го расипува видот, а луѓето покрај тоа треба да го намалат и времето кое го поминуваат пред екраните за да го зачуваат видот.


Оставете коментар

___