- 500 грама (околу 8 парчиња) модра слива
- ½ лажичка сол
- 1/2 лажичка свежо мелен црн бибер
- Неколку свежи листови од босилек
- 2 лажики маслиново масло
- ½ шолја суво бело вино
- 2 лажички балсамико
- 250 грама рукола, исецкана
- 250 грама тенко исецкана пршута
Чекор 1
Иецкајте ги сливите и отстранете ги смеките. Измешајте ги во подлабок сад со сол, бибер и листичата од босилек.
Чекор 2
На средна температура загрејте масло во голем плитка тава. Додадете ги половинките од слива, мешајте почесто додека сливите не пуштат сок но сеуште се цврсти, околу 5 до 6 минути. Додадте го виното и балсамико оцетот, измешајте и гответе уште 2 минути.
Чекор 3
Аранжирајте ја руколата во голема чинија за сервирање. Поставете ја пршутата нас руколата и над неа сливите, прелејте со сокот од сливи рамномерно и послужете.

You must be logged in to post a comment Login