Состојки:
300 мл млака вода
1 коцка свеж квасец
2 лажички шеќер
1/2 лажичка сол
400 г пченично брашно
1 кесиче прашок за пециво
5 лажици овесни трици
Подготовка:
1.Се замесува квасецот со млаката вода,шеќерот, солта и 3-4 лажици брашно и се остава да стаса квасецот 20 мин.
2.Откако ќе стаса квасецот се замесува тестото со сите состојки како се наведени по ред и се остава половина час да нарасне тестото.
3.Кога тестото ќе биде спремно се обликуваат 5 топчиња, и секое одделно се тегнат во облик на тортиља во плитка голема чинија претходно намастена со масло за готвење.
4.Се пржат една по една во тава со нелеплива подлога, или уште подобро се печат во мини халогена рерна.
5.Се филуваат по желба со павлака и пилешко пржено месо, со динстан грашок, со сирење, кашкавал…

You must be logged in to post a comment Login