Состојки:
1 лажичка сол
1 чаша млеко
300 гр. брашно
1 филџан масло за готвење
1 тазе квасец
Подготовка:
Во чаша млеко (200 грама) го раствораме квасецот, додаваме малце брашно одозгореа и го оставаме да втаса (нарасне до горе). Во длабок пластичен сад клаваме 300 грама брашно, 1 лајче сол, 1 филџан масло и потфатениот квасец. Се мешат тестото, и се остават да пораснит.
Рерната уклучите ја на 230-250 степени да се загрее.
Тава се посипуват со брашно (или се премачквит со масло) и во неа се обликуват пицата по желба (со големи витки, подебела потенка – работа на вкус), и се додават мастрафот по следниот редослед (прескокните то шо не ви се свиѓат, или додадите по желба): кечап, рендан кашкавал, сувомеснато, печурки, оригано.
Се пече 15тина минути, во зависност од рерната.

You must be logged in to post a comment Login