Состојки:
400 гр. козјо сирење
450 мл. доматен сос
60 мл. маслиново масло
450 гр. брашно
1 лажичка морска сол
100 гр. кашкавал изредан
1 јајце (или повеќе по потреба)
2 модри патлиџани
босилек свеж
Подготовка:
Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на тенки парчиња по должина. Зачинете ги парчињата со половина лажичка морска сол од двете страни и оставете ги да се цедат околу 15 минути. Помешајте половина лажичка морска сол во брашното. Исушете ги парчињата модар патлиџан со хартија. Загрејте го маслото на средна температурата. Изматете го јајцето во еден сад. Секое парче модар патлиџан панирајте го прво во јајцето а потоа во брашното и ставете го во загреаната тава. Пржете го модриот патлиџан неколку минути од секоја страна додека не добие златно кафена боја, а потоа ставете ги испржените парчиња на хартија за да се апсорбира вишокот масло.

You must be logged in to post a comment Login