Вкупно време за подготовка: 50 минути / Порции: 4
Користете нажлебени калапи за да се направат индивидуални форми на колачи слично на цветот од ванилата. Засладеното крем сирење дава мека димензија, а попрскувањето со афионовите семиња ги прави колачињата крцкави.
- 1 чаша (2 стапчиња) несолен путер, омекнат, дополнително е потребен за калапите
- 1 1/2 шолји брашно за торта, дополнително е потребно за калапите
- 1/2 лажичка сол
- 1 1/3 чаши гранулиран шеќер
- 3 големи јајца, плус 3 големи жолчки од јајце
- 1 1/2 лажички чист екстракт од ванила
- 3/4 шоља шлаг крем сирење, на собна температура
- 3 лажици шеќер во прав, плус повеќе за посипување
- 1 лажичка афионови семиња
Чекор 1
Загрејте ја рерната на 250 степени. Премачкајте ги со путер, а потоа и со брашно калапите или доколу немате користете стандардно тавче за мафини.
Чекор 2
Промешајте ги брашното и солта во среден сад. Со електричен миксер на средна брзина промешајте ги путерот и гранулираниот шеќер, додека не стане хомогена крем маса, светла и мека. Се додаваат и мешаат јајца и жолчките, во исто време. Додадете ја ванилата и 1 1/2 лажички вода; се меша додека не стане хомогено. Намалете ја брзината на ниско ниво. Додадете ја мешавината со брашното и мешајте додека не стане хомогена смеса. Наполнете 1/3 од калапите со подготвената смеса.
Чекор 3
Измиксирајте го крем сирењето и шеќерот, во чиста чинија, на мала брзина до кремаста смеса. Додавајте по 1 лажица смесата врз тестото во секој калап и посипете со афионовите семиња. Печете, околу 25 минути. Нека се излади 5 минути. Потоа пренесете ги колачи на решетката да се изладат целосно. Посипете ги со шеќер во прав и послужете.

You must be logged in to post a comment Login