Шпанија е земја на вкусни, различни супи и чорби. Од југ доаѓа свежо проготвената супа гаспачо, што се приготвува од свежи локални намирници за вистински автентичен вкус.
Рустичен гаспачо
Потребни состојки:
6 излупени домати, исецкани на парчиња
½ голема крставица – излупена, преполовена и исечена на парчиња
1 зелена пиперка, исечена на парчиња
2 чешниња лук, истолчени
1 филџан вода
1/3 филџан екстра- цедено маслиново масло
2 лажици шери оцет
сол
Лут сос, за сервирање
Начин на подготовка:
Во блендер или во процесор за храна, комбинирајте ги доматите, крставицата, зелената пиперка, лукот, водата, маслиновото масло и оцетот. Блендирајте се додека не бидат грубо испасирани. Зачине со сол и оставете ја во фрижидер, се додека не се излади. Сервирајте ја со лут сос.
Добар апетит!


You must be logged in to post a comment Login