Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Чоколаден колач

Време на подготовка: 1 часи 15 минути
Посно: Не

Состојки

3 јогурти (3×180 g)
300 гПченично брашно тип 550

250 г шеќер
120 мл масло
25 гкакао
2 лажички сода бикарбона
масло за премачкување на лимениот сад
За филот:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 г шеќер
120 мл млеко

Подготовка

Во еден сад ставете брашно, јогурт, масло, шеќер и сода бикарбона и мешајте ги со миксер 2 до 3 минути. Лимениот сад со димензија 20х30 см премачкајте го со масло и излејте ја смесата. Печете го тестото во загреана рерна на 200°C, околку 20 минути.

Путерот ставете го на рингла да се растопи, потоа тргнете го, додадете го чоколадото искршено на коцки, додајте млеко и шеќер и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Оладете го колачот, а потоа прелијте го со чоколаден прелив.

Доколку не сакате да употребите вага, можете да користите мерката од јогуртот, ставете 3 чаши јогурт, 3 чаши од јогурт брашно, 2 чаши шеќер, 1 чаша масло, 3 супени лажици какао, 10 супени лажици млеко.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...

Advertisement