• Сподели на:

Не ја фрлајте храната само затоа што е грда на изглед

___

Дали сте знаеле дека само во западните земји, преку милион тони храна секојдневно завршува во ѓубре? И тоа не некои расипани или нездрави намирници, туку сосема вкусни, нутритивни богати и употребливи зеленчуци и овошја, кои имаат само една маана – не се на прв поглед атрактивни!

За жал, правните регулативи во поедини држави не дозволуваат да се најдат на пазарот овошје и зеленчук кои не подлегнуваат на стандардите за големина, облик и тежината. Производителите, посебно оние поголемите кои имаат големи прехранбени ланци, приморани се да ги исфрлат овие плодови уште додека се на нива, иако баш ништо не им фали. Освен тоа што некој смета дека се грди на изглед.

Вакајки дека убавината е исклучиво во окото на гледачот, еден француски супермаркет смислил преубава кампања против фрлање на храната. Така сега тие продаваат сокови, кашички и други производи од “неславното” овошје и зеленчук со необичен изглед, дури и по 30 проценти пониска цена.

Притоа, тие ги набљудуваат своите потрошувачи дали има некој лош вкус од она супер-фотогенично од тезгата. Што вие мислите?

https://youtube.com/devicesupport

 


Оставете коментар

___