Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

финансии

Сакате да имате пари? Однесувајте се како богаташи!

Вашето однесување е од определувачко значење, кога зборуваме за финансиската стабилност…

Општо познато е дека луѓето на кои им недостасуваат пари, обично ја обвинуваат судбината за тоа. Сепак излегува дека надворешните фактори немаат толкаво влијание врз нашата добросостојбата, какво што имаат нашите сопствени постапки.

Финансиската стабилност се постигнува и преку елементарни, секојдневни активности.

Во врска со ова, американското издание на магазинот “Форбс” објави листа со 5 работи кои богатите луѓе ги прават, а сиромашните – не. Или поинаку кажано, еве што треба да правите, за да имате пари:

1. Хранете се правилно
Финансискиот гуру Том Корли направил истражување меѓу богатите и сиромашните. Резултатите покажале дека 70% од финансиски стабилните луѓе ја ограничуваат употребата на високи калории и нездрава храна. Од друга страна, 97% од сиромашните се хранат претежно со тоа.

2. Не кажувајте сè што мислите
Издавањето на сите ваши мисли не ве прави похрабри или повеќе важни. И тоа дефинитивно не ве прави човек на кого може да му верувате. Според направеното истражување само 11,6 % од богатите го кажуваат тоа што им е на ум. Кај сиромашните овој процент е 69.

3. Поставувајте си цели
80% од финансиски стабилните се фокусираат на постигнувањето на една цел, додека само 12% од сиромашните го прават тоа. Освен тоа, богатите често знаат да ги запишат своите цели на лист, додека сиромашните го сметаат ова за непотребно.

4. Одржувајте се во форма
Сите ја знаеме поговорката “во здраво тело здрав дух”. Таа важи во целост за богатите луѓе. Според истражувањето 76% од богатите вежбаат најмалку 4 пати неделно, додека тоа го прават само 23% од сиромашните.

5. Бидете организирани
Речиси 81% од финансиски стабилните имаат листа со задачи и си ја организираат работата. Тоа го прават само 12% од сиромашните.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...