Состојките присутни во семките и кожата на црвеното грозје го намалуваат нивото на естроген и предизвикуваат пораст на нивото на тестостерони кај жената, со што се намалува и ризикот од карцином на дојка.
Со тоа научниците им сугерираат на жените кои сакаат да пијат вино, да земат една чаша црвено вино.
Ракот на дојка е многу раширен, само во САД годишно се дијагностицираат 230.000 нови случаеви од овој карцином, а со тоа е водечка болест помеѓу жените.
Прекумерената телесна тежина и телесната неактивност влијаат од 25 до 33% на создавањето на ракот на дојка. Одржувањето на индексот на телесна маса помеѓу 18,5 и 24,9 е клучна промена во начинот на живот кој жените можат да го направат за да го намалат ризикот од создавањето на ракот на дојка.

You must be logged in to post a comment Login