• Сподели на:

Откажете се од газираните пијалоци

___

Сте слушнале ли за предупредувањето дека безалкохолните пијалоци се засладени со високо фруктозен сируп кои ќе ја саботираат вашата диета. И како дел од вашиот план за елиминирање на вишокот килограми сигурно ги елиминиравте газираните сокови, па жедта ја гасите со вода и свежо цедените сокови. Неодамнешните истражувања ќе ве направат среќни што сте сте го направиле тоа. Истражувањата покажуваат дека внесувањето на кока кола во организмот е сериозен фактор за намалување на коскената маса т.е намалување на коскената минерална густина а со тоа и појава на остеопороза, особено кај постарите жени.

Коскената минерална густина се однесува на минералната густина на калциумот. Кога коската станува по лесна, помалку густа, и многу порозна има зголемен ризик од фрактура. При едно научно истражување во еден од истражувачките центри на Универзитетот Tuft откриено е дека кока колата има огромно влијание врз цврстината на коските и тоа кај жените кои секојдневно го внесуваат овој пијалок. Значи освен што овој пијалок влијае на тежината исто така влијае и на цврстината на коските. За разлика од кока колата, еден свежо исцеден сок кој има 60 калории ке ни овозможи внесување на 12 гр протеини кои ке ги чуваат нашите коси здрави.


Оставете коментар

___