• Сподели на:

Избегнете го карциномот, мозочниот и срцевиот удар

___

Холестерол може и не ви е прв на листата на работи за кои треба да се грижите кога станува збор за вашето здравје. Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека висок холестерол може да предизвика мозочен и срцев удар.

Високиот холестерол најчесто е наследен и може да појави без никакви знаци на предупредување. Еве зошто треба да се тестирате:

Мозочен и срцев удар

Несакана појава поради холестеролот е повисоко ниво на хормонот естоген, што може да предизвика карцином на дојките.

Деменција и Алцхајмерова болест

Лицата со високо ниво на холестерол имаат “залиха“ на амилоид плак кој е поврзан со деменцијата и Алцхајмеровата болест кои што се се почести последните години.

Губење на слухот

Прехраната богата со холестерол како што се месото, пекарските производи и пржената храна, не се лоши само за вашата витка фигура туку се поврзуваат и со губење на слухот.


Оставете коментар

___