• Сподели на:

Зошто сите полудуваат по нова диета

___

Како што купуваме нова крема за да ги “избришеме” борите или комплет книги за да го научиме новиот јазик, така се надеваме дека ОВАА, нова диета ќе биде успешна.

Баш оваа диета ќе направи детоксикација на јетрата, ќе ја зголеми мускулатурата и ќе ја избрише потребата за храна… трајно!

Во голем дел, секоја нова диета има плацебо ефект на нашето однесување, тврди др. Џудит Вуртман, авторка на книгата “Диета на база на моќта на серотонин”. Плацебо е интерна супстанца или направа без функција, како што на пример, апче од шеќер или обоена вода која навистина ја намалува болката или депресијата кај пациентот или некоја друга тежина.

Објаснувањето лежи во фактот дека ако некој верува дека нешто делува кај него, тоа и најчесто се случува! Затоа, ако навистина веруваме дека НОВАТА диета ќе делува, дека ќе ни помогне во детоксикација на дигестивниот тракт, ќе ја обнови јетрата и ќе не направи среќни.

Проблемот е во тоа што диетите се досадни, споро даваат резултати и престануваме со нив, а не започнуваме со вежбање. Почнуваме со потрага по нова диета.


Оставете коментар

___