• Сподели на:

Вино, ореови плодови и чоколадо – храна за силни коски

___

Расвератол е материја која се наоѓа во црното вино. Грозјето, какаото и во орашастите плодови, има антизапално својство која може да го спречи намалувањето на густината на коските.

Данските научници дошле до откритие кое покажува неверојатен впечаток на ресвератолот за здравјето на коските. Ресвератолот го стимулира производството на ќелиите во коските.

Во студијата во која учествувале 66 мажи во средните години, кои патат од метаболичен синдром. Тие 16 недели земале доза од 500 mg или 75 mg ресвератол или палцебо. Кај личностите кои зимале висока доза на ресвератол, забележано е зголемување на густината на коските на кичмата за 2,6 проценти.

Научниците се сложуваат дека резултатите ветуваат, но дека се неопходни и додатни истражувања.


Оставете коментар

___