• Сподели на:

Што се на телото не смеете да допирате со рацете?

___

И самите знаете дека со рацете допираме се и дека рацете се едни од најчестите носители на бактерии. Најчесто се разболуваме од валкани раце, а во продолжение може да прочитате кои делови од телото не смеете да ги допирате со рацете.

Лицето е секако на прво место, бидејки допирање на лицето со раце, и тоа валкани ја зголемувате можноста на правење на кожна инфекција.

Исто така и увото не би требало да ставате прсти или стапчиња за уши, бидејки на тој начин го загрозувате здравјето на ушите. Доколку ушите често ве чешаат, тоа е знак дека можеби имате некоја инфекција и најдобро е да посетите доктор.

Очите никако не би требало да ги триете ниту пак да го допирате внатрешниот дел, освен ко не теба да ставите леќи или да извадите нешто што се вметнало во окото. Кога го правите тоа, рацете мора темелно да ги измиете и да ги дезинфицирате за да не предизвикате инфекција на очите.

Доколку ги гризете ноктите, подноктичната кожа или од друга причина ставате прсти во уста, тоа веднаш би требало да го прекинете, бидејки најголемите зарази се пренесуваат на тој начин.


Оставете коментар

___