• Сподели на:

Поздрава пица со оригано

___

Ориганото е класичен зачин за пица, а заедно со босилекот го одредува карактерот на многу италијански јадења. Меѓутоа, ориганото не се користи само во готвењето, туку и во природната медицина како лековита билка.

Ориганото уште старите Грци а и во средниот век било познато како лековите средство. Оваа билка служела за лечење на хемороиди и за забрзувањ на пораѓањето. Го потикнува апетито и варењето, а утврдено е дека спустанците во листовите имаат позитивен ефек на шеќерот во крвта. Во ориганото покрај горките материи и танинот, откриена и супстанца бета-кариофилен која има позитивен ефект на здравјето бидејќи ги намалува воспалителните процеси.


Оставете коментар

___