• Сподели на:

Потврдено: Помалку калории значат за подолг живот

___

Ова откритие, претставено во списанието Nature Communications, оди во прилог на поранешните студии спрема кои намалуванје на внесот на калории продуцира живот на целиот низ на животински врсти.

Во студијата која е започната во 1989 во националниот центар за истражување на примати Wisconsin во Медисон, експертите прателе 38 резуса макакија кои јаделе колку што сакале и 38 кои внесот на калории бил за 30 проценти помал. Резултатите покажале дека веројатноста дека ќе умрат на било која возраст, во првата група каде била многу поголема.

Теоријата за негативната врска помеѓу калориите и долговечноста порано била потврдена од глувците. Тоа ги поткрена можностите дека диетата ги поткренува одредените диохемиски патишта кои подолго преживуваат. Но не долго по тоа, тргнале со жолчни расправии околу прашањето какви патишта имаат тие а какви имаат луѓето.


Оставете коментар

___