• Сподели на:

Породувањето по 30-тата година го продолжува животот!

___

Жените кои родиле дете после 33тата година, за разлика од оние кои родиле во касните 20ти, двојно почесто доживуваат до 95 години – потврдило истражувањето на америчкиот универзитет медицински центар Бостон, кое е спроведено на 462 жени.

Животниот век бил подолг на трудниците во 40тите години, а оние кои затруднеле по природен пат и родиле после 40тата година имале четири пати поголеми шанси да доживеат 100 години за разлика од мајките кои родиле млади, пишува FoxNews.

Кај жените кои забремениле по природен пат во покасни години, репродуктивниот систем поспоро работи, што важи и за останатиот дел од органите, истакнал водичот на истражувањето др. Томас Перлс.

„Колку почесто жените се бремени, толку е поголема веројатноста дека ќе го пренесат генот за долг живот на наредните генерации, но тоа не значи дека бременоста треба да се одложува“ додал Перс.

Предходните истражувања потврдија дека на очекуваниот животен рок влијаат животниот стил и генетика, при што околку 80 проценти од луѓето се под влијание на животните навики, а 20 проценти зависат од генетскиот материјал.

Меѓутоа, таа веројатност се намалува ако жената роди трето дете.


Оставете коментар

___