• Сподели на:

Неверојатни факти за телото кои ќе ве изненадат и шокираат

___

Еден (таен) дел на жените достоинствено старее

Кога јапонските научници проучувале крв на здрави доброволци од 20 до 90 години, откриле дека внатрешните станици за задржување на младоста т.е. имунолошкиот состав, послабо старее кај жените отколку кај мажите. Заклучиле дека женскиот имунолошкиот состав подолго ќе остане здрав. Значи, жените можеби имаат повеќе седа коса и повеќе бори од смеење, но одвнатре во просек се помладолики и здравствено појаки од мажите

lijepa
Дел од женското тело постигнува брзина на Ферари

И тоа еден многу необичен дел. Имено, кога се придвижуваат, брадавиците на гради со големина на корпа Ц и Д можат да се движат со голема брзина која е еквивалент на 47 км на час во една секунда, што е побрзо од Ферари, известува Аманда Хесс. Законите на физиката не наведуваат да веруваме дека помалите гради веројатно се поспори. За среќа најновите биодинамички спортски градници овозможуваат се да се движи, но ги гржат под контрола.

Со помош на изостреното чувство за мирис жените можат лесно да да го откријат потенцијалниот партнер

Трудниците се познати по тоа што можат да намирисаат кесе со чипс во соседната соба. Но најновите истражувања покжуваат дека жените имаат подобрена способност, т.е. изразено чувство за мирис во одредени денови во месецот. Имено, додека овулираат, велат истражувачите од Универзитетот Ottawa, жените имаат способност да го намирисаат хемискиот состав n- butal, што сугерира  дека во тој период се најосетливи на дразби на мирис. Други истражувања откриваат дека жените во овој дел од циклусот можат да ги намирисаат машките феромони. Следниот пат кога чорапите на партнерот ќе ви смрдат изразено, треба да се запрашате дали е работата во неговите стопала или во вашите јајници.

Не сте единствена жена во собата која потајно од нешто се избезумува

Хормоналните промени, притисокот од средината поради која ви се чини дека другите се посреќни, а да не спомнуваме некои необични хемиски процеси во мозокот кои влијаат на тоа како ќе ги обработиме заканите, причина се поради која кај третина од жените е дијагностицирано анксиозно пореметување во некои периоди од животот. Можеби оваа вест може да ве утеши кога следниот пат ќе ве фати невообичаен страв без никаков видлив повод, да речеме поради сигурноста на детето, кариерата која не се одвива според планираното или поради храната која ја јадете. Имено третина од жените го делат ова искуство.

Но секко имајте на памет дека за било какви проблеми кои ви се чинат нерешливи и големи добро е да се консултирате со лекар


Оставете коментар

___