• Сподели на:

Намирници кои лошо влијаат на забите

___

Сите знаеме дека оралната хигиена е многу важна. Минимум два пати на ден мора да се мијат забите за да го избегнете непријатниот здив и парчињата храна меѓу забите, но и за да се спречи крварењето на забите.

Постојат многу намирници кои можат да ги оштетат забиде. Ова се шетс намирници кои би требало да се избегнуваат или барем да се намалат или да се води добра хигиена кога се конзумираат.

1. Сирењето ги прави јадењата повкусни, но може да предизвика кариес и непријатен здив.

2. Чоколадото сите го сакаме, но слатките создаваат бактерии кои ги оштетуваат забиде.

3. Пуканките можеби се најдобри грицки за филм, но често знаат да се заглават меѓу забите.

4. Зачини – оригано и црвено чили се најлоши за забите. Користете почесто конец и четка.

5. Лебот кој секојдневно го конзумираме е сув, и често се заглавува меѓу забите, а тоа доведува до лош здив.

6. Месо – ситните влакна од ткивото на месото можат лесно да се заглават, затоа повторно, добра хигиена е потребна.


Оставете коментар

___