• Сподели на:

Медитеранската храна е извор на здравје

___

Веројатно веќе многу пати сте го слушнале ова. Покрај тоа што е потврдено дека е добра за нашето тело, научниците сега заклучле дека со конзумација на маслиново масло и морска храна позитивно се влијае на нашето ментално здравје.

Медитеранската исхрана подразбира редовно јадење на овошје, зеленчук, риба, маслиново масло и јаткасти плодови, за кои е докажано дека ја намалуваат шансата за разболување од некои хронични болести. Истражувачите тврдат дека во главните оброци никогаш не треба да изостануваат житарките, овошјето и зеленчукот, и дека треба да се пие најмалку литро ипол вода дневно. Главниот извор на маснотии е маслиновото масло, а се препорачува умерена конзумација на вино, риба, немасно месо и јајца. На дното на пирамидата на медитеранската исхрана се шеќерот, слатките, колачите и слатките сокови. Тие треба да се конзумираат ретко и во мали количини.


Оставете коментар

___