• Сподели на:

Масло од сусам го намалува високиот крвен притисок

___

Маслото од сусам позитивно делува во случај на хипертензија. Во едно истражување учествувале 328 особи со висок крвен притисок, кои обичното масло за подкотовка на храна, во период од 60 дена го замениле со сусамово масло. Само три недели покасно, тестовите покажале добри резултатит, а по крајот на контрлониот интервал, долниот и горниот притисoк кај овие личности бил како кај личности кои не патат од хипертензија.

Истражувачите тврдат дека состојките во сусамот – сезамол, лигнин и сезамин го намалуваат крвниот притисокт, додека омега киселините од неговиот состав позитивно влијаат на кардиоваскуларниот систем. Сусамот го намалува и нивото на шеќер и триглицериди во крвта, а се очекува со понатамошни истражувања дека ќе покаже дека помага и во лечење на дијабетис.


Оставете коментар

___