• Сподели на:

Ладниот туш – решение за многу здравствени проблеми

___

Предностите на туширањето со ладна вода се огромни кога станува збор за здравјето.

Иако во минатото оваа постапка се користела и била признаена како медицински третман, денес употребата на лекови и достапноста до топла вода сосема ја има исфрлено од употреба.

Туширањето со ладна вода или познато уште и како хидротерапија помага во успешно лечење на многу здравствени проблеми.

Дел од нив се спомнати тука, па затоа прочитајте ги и запознајте се со нив.

 

  • ладната вода ја стимулира така наречената „плава точка” во мозокот со што се поттикнува произведувањето на норадреналин, хормон кој ја намалува депресијата;
  • капењето со ладна вода е поврзано со јакнење на имунитетот. Имено, ладната вода го зголемува бројот на бели крвни зрнца во крвта, кои пак се директни заштитници на имунитетот и кои не дозволуваат организмот да настини и да заболи од грип;
  • туширањето со ладна вода го зголемува бројот на хормони кои се од голема корист при обид за забременување, што значи ладната вода е директно поврзана и со зголемувањето на плодноста;
  • ладната вода влијае и врз слабеењето така што го забрзува метаболизмот, а со тоа самите масни ќелии почнуваат да согоруваат, со што сѐ повеќе и повеќе станува видливо дека се намалуваат масните наслаги на телото;
  • утринското туширање со ладна вода ја зголемува енергијата која е потребна за извршување на секојдневните обврски во текот на денот, го разбиструва умот и телото станува поцврсто и позатегнато;

Оставете коментар

___