• Сподели на:

Како таблетката ден потоа влијае на вашето тело?

___

Иако е овде за да ве извлече од незгодна ситуација, таблетката ден потоа сепак влијае на вашиот организам…

Постојат неколку ситуации во кои можете да испиете таблетка ден потоа. Можеби во текот на сексуалниот однос ви пукнал презервативот, сте заборавиле да се напиете табелтка или погрешно сте го пресметале циклусот на овулација. Во секој случај, ова таблетка е активна пет дена од незаштитениот однос и ја спречува бременоста.

Како функционира таблетката

Таа содржи високо ниво на хормони (најчесто хормонот прогестин, но хитната контрацепција понекогаш содржи и естроген покрај прогестин), со што се прекинува овулацијата. Спречувајќи ги вашите јајници да ослободуваат јајце клетки, се превенира бременоста.

Очекувајте несакани ефекти

Откако ќе ја испиете таблетката, можете во текот на 24 часа да почувствувате некакви симптоми – и тие не се воопшто пријатни. Меѓутоа, доколку крварењето потрае неколку дена и наместо да се намалува станува пообилно, посетете доктор.

Како тоа влијае на вас

Иако ефектите на таблетките варираат од жена до жена – некои се чувствуваат добро, други не, веројатно е најдобро да почекате неколку дена пред да правите големи планови за следните денови. За секој случај.

Во никој случај не ја користете таблетка ден потоа како редовна контрацепција

Ова таблетка вообичаено нема трајни ефекти, но не треба да ја користите често. Сепак претставува хитна контрацепција, а практикувањето на сигурен секс е сепак најдобра опција.


Оставете коментар

___