Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____баланс новости и трендови

Ја подгинувате ли храната од подот? Потврдено е правилото од пет секунди!

Прочуеното правило дека е потребно одредено време за бактериите да стигнат до хранате е научно потврдено.

devojka-sa-kolacima-1395222509-30438

Сите ние најмалку еднаш сме се нашле во прилика да се мислиме дали да ја подигнеме и изедеме храната која завршила на подот. Долго време постоеа дилеми околу правилото за пет секунди, а сега тоа е и научно потврдено.

Стручњаците од универзитетов во Астон, Велика Британија, кои проучувале колку време и треба на храната од како ќе падне на под, пред бактериите да се закачат. Тие дошле до заклучок, колку е пократко храната на под, толку помалку бактеерии ќе се закачат.

Научниците предупредуваат дека текстурата на подот, како и местото каде што храната ни паднала, многу влијае на количината на бактерии кои ќе преминат на храната. Бактериите од тепх, поспоро преминуваат на храната, одколку оние од ламина, плочки и останати површини.

devojka-sa-kroasanom-1395222509-30436

Исто и она што ќе падне влијае на брзината на бактериите. Влажната храна, побрзо ќе закачи на себе бактерии, за разлика од сувата како на пример лебот.

Но сепак треба да се внимава, бидејќи постои одредена опасност од зараза. Со други зборови, колачето од подот во кујната не е исто со колачето на подот во некој ресторан или улица.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...

Advertisement