• Сподели на:

Чоколадото станува здраво

___

Добри вести , зар не ?

Научниците се одлучиа да направат нешто за чоколадото да биде здраво и уште повкусно.

Процесот на правење чоколадо од какао “убива” голема количина на антиоксиданси, кое добро влијае на здравјето.

Научниците дошле до заклучок дека зрната од какао треба да се чуваат подолго,  а не да се направи процесот веднаш за да би се задржале поголем број на антиоксиданси.

Какаото кое е дел од самото чоколадо содржи кофеин. Црното чоколадо е здраво, но содржи повеќе кофеин, па би требало да го избегнувате навечер. Чоколадото содржи и теобромин, супстанца која ја забрзува работата на срцето, што ќе ви попречи во намерата да заспиеете.

Истражувањето беше спроведено на Универзитетот во Гана, а беше презентирано на Американската асоцијација на хемичари, а на нас останува да се надеваме дека ќе јадеме здраво и вкусно чоколадо.


Оставете коментар

___