Потребно ви е: 5 јајца, 150 гр шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер, 150 мл масло, 125 мл млеко, 200 гр брашно, 1 кесичка прашак за пециво, 4 лажици какао, 100 гр чоколадо за готвење, 2 чаши вишни, за посипување шеќер во прав.
Начин на подготовка: Одвоите ги белките од жолчките, изматете би белките во цврст снег со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додајте ги жолчките, маслото и млекото и тие убаво ќе се соединат. Посебно измешајте го брашното, какаото и прашакот за пециво, а потоа со дрвена лажица ставете го во смесата со јајцата. Додадете крупно изрендано чоколадо за готвење и вишните, па потоа сипете ја целосната смеса во подмачкан и избрашнет калап за торти.
Печете во загреана рерна околу 1 час на 180 степени. Со чачкалица проверете дали е готово. Готовиот калап по желба зашеќерете го со шеќер во прав или прелијте го со глазура од чоколада.

You must be logged in to post a comment Login