Личностите кај кој е откриена нетолерантност на лактоза, не го сакаат вкусот на млечни прозиводи и скоро никогаш не ги јадат, па со самото тоа и не внесуваат доволно калциум, кој е многу важен за коските.
Сепак, со правилна исхрана можете да ги зачувате коските здрави и без калциум од млечните производи. Апсорпцијата на калциум во организмот зависи од видот на прехранбениот производ кој го конзумираме.
Така кај спанаќот нивото на апсорпција е 10 отсто, кај млекото 30 отсто, а кај брокулата дури 60 отсто. Меѓутоа тоа не значи дека ако намирниците ги јадете во големи количини, во ораганизмот ќе внесувате повеќе калциум.
Врзувањето на калциум за коските варира од намирница до намирница и тоа е поголемо доколку истовремено внесувате храна богата со витамин Д, К и магнезиум. Ви нудиме неколку алтернативни решенија во случај ако навистина не можете да внесувате млечни производи.
-Збогатување на вкусот со сусам
Сусамот е богат со калциум, па во 100 гр. семки од сусам има 975 мг. калциум. Сусамот исто така е богат и со магнезиум кој помага во врзувањето на калциумот за коските.
-Повеќе јадете брокула, магдонос
Калциумот кој го содржат овие намирници добро се асимилира. Пола шоља од овој зеленчук содржи иста количина калциум како и чаша млеко.

You must be logged in to post a comment Login