Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Uncategorized

Пет непријатни вистини за шеќерот

На многу теми во исхраната постојат спротивставени мислења и различни верувања , но околу една тема  сите нутриционисти се согласуваат – Шеќерот претставува посебен ризик за здравјето на луѓето .

Прво, за да се направи разлика : размислувањата се за рафинираниот шеќер , не за фруктозата од овошјето.

Постојат различни синоними за шеќер, од отрови до дрога, а научниците од сите области на медицината почнаа да го обвинуваат шеќерот за сите болести, од  дебелина и срцеви болести до дијабетес.

Иако постојат многу начини за намалување на телесната тежина со намалување на храната, во секој од начините шеќерот е прв на листата на состојки, кои треба да се исфрлат, особено, мора да се обрне внимание на “додадениот шеќер ” во состојките. Постојат неколку причини зошто шеќерот мора да се третира како “итар” непријател на здравјето , прочитајте повеќе за него преку нашата фото галерија.

 

1 . Лесно стануваме зависнци од шеќер.

Шеќерот ни е потребен, за да функционираме – без него брзо ја губиме енергијата. Тој е толку метаболитички важен, што телото може да го извлече од мастите, сложените јаглехидрати и протеините. Сепак, многу од експериментите покажале дека нашиот мозок и тело реагира силно на шеќерот понуден во чиста форма “на послужавник ” одколку  на другите видови на храна. Исто така, истражувањето што е извршено со луѓе и животни покажале дека шеќерот влијае на мозокот , како и опијатите, така што зависниците практично се подложни на криза, кога тие се лишени од шеќер. ” Тие станаа хемиски зависни ” –  Вели психијатарот д-р Никол Авена од Центарот за истражување на дебелината на Универзитетот Колумбија. Колку повеќе ги јадете, толку повеќе ви се потребни, така што морате да внесувате зголемени количини со цел да се постигне нивото на еуфорија, кое ви е потребно и на кое сте навикнати. Ако некогаш  Ви се случило да кажете дека ќе изедете мало парче торта, а на крајот изедете четири, ете ви објаснување.

 

Потешко е да му одолеете на шеќерот одколку на мастите- докажала студијата неодамна објавена во “Американското списание за клиничка исхрана “. Научниците ја следеле активноста на мозокот на повеќе од сто средношколци , а кога тие пиеле чоколадно млеко. Забележано дека млеката кои беа богати со шеќер, малку масло ја забрзаа работата на мозокот, исто како и шејковите кои беа богати и со шеќер и со масти . Напротив, шејковите се многу масти, а низок шеќер немаа таков ефект, што доведува до заклучок дека на мозокот му е потребен шеќер.

 

2. Шеќерот е сериозен ризик по здравјето.

Ако се консумираат големи количини на рафиниран шеќер, не само што добиваме на тежина, тој се сладира и како масти во црниот дроб. Вишокот од шеќер кој што нема да биде потрошен црниот дроб го претвара во масти (масен црн дроб). Дел се депонира на ѕидовите на артериите, со што се зголемува ризикот од срцеви заболувања. Остатокот на шеќер останува во клетките на црниот дроб, кој потоа доведува до зголемување на нивото на инсулин , зголемување на крвниот притисок и ризикот од болести на панкреасот. А постои ризик од развивање на дијабетес , па дури и рак.

 

3. Од шеќерот брзо старееме.

Ако јадете големи количини на шеќер, се забрзува оштетувањето на клетките и на тој начин старееме, објаснува Роберт Х Лустиг, специјалист по дебелина. Клетките од целото тело изумираат многу побрзо отколку кај луѓето кои конзумираат умерено шеќер. Ако исто така имате замастен црн дроб, постои висок ризик од рак, губење на когнитивна способност и други дегенеративни болести.

 

4. Шеќерот е насекаде.

Околу 80 проценти од преработена храна содржи шеќер, иако многу производи не спаѓаат во слатки – вели Авена. Дали сте знаеле дека лебот, фефероните, месото, кечапот , конзервираниот сос од домати, путерот од кикирики и зачинетите крекери содржат шеќер?

 

5. Шеќерот е скриен зад различни псевдоними.

Доколку сте се одлучиле да го избегнувате шеќерот, ќе треба да внимавате и на високото ниво на фруктоза во пченката, шеќерната трска, карамелот, декстрозата… Постојат десетици имиња кои, всушност, значат шеќер, а делуваат како “кодови “, кои се лесно предвидливи. Секогаш гледајте го составот на состојките на амбалажата, но не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар пред примената на новиот режим на исхрана.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...

Advertisement