• Сподели на:

Пита со капини и оригано

___

Потребни состојки за тесто

  • 4 шолји брашно, плус количина потребна за месење на тестото
  • 2 лажици крупна сол
  • 3 парчиња путер, исецкани ситно
  • ¾ шолја ладна вода

Потребни состојки за фил

  • 7 шолји капини (околу 1 килограм)
  • 1 лажичка свеж сок од лимон
  • ¾ шолја гранулиран шеќер
  • 1 лажица ситно исецкано оригно
  • ¼ шолја пченкарно брашно
  • 1 големо јајце, лесно матено
  • Шеќер за попрскување
  • ½ лажичка сол
  • Шлаг пена, за послужување

Чекор 1

Подготовка на тестото: Измешајте ги со миксер брашното, солта и додавајте од путерот додека не добиете смеса од груби трошки си неколку поголеми парчиња.Додадете ја ладната вода, измешајте. Поделте го тестото на три дела, сместете го во пластичен сад и оставете ги делчињата во фрижидер, најмалку 1 час, доколку сте во можност и цела ноќ.

Чекор 2

Пред да ги измесите оставете да постои тестото на собна температура, по што на површина со брашно исучете го 1 дел од тестото во тенки и кружни делчиња. Поставете во 22 см кружен сад за печење. Обликувајте го тестото по рабовите од садот подеднакво и оставете го го фрижидер 30 минути.

Чекор 3

Во меѓувреме исучете го и другите два дела и третиот (предвиден за горе дел), оформете го по желба. Вратете ги во фрижидер околу 30 минути.

Чекор 4

Фил: Прелејте ги капините со сок од лимон, шеќер, оригано, пченкарното брашно, посолете. Премачкајте го долното тесто, во садот за печење со јајцето (исто и крајчињата што се офоремни околу садот). Филот истурете го врз тоа, поставете ги другите две теста да го прекриете филот. Оставете во фрижидер на 1 саат.

Чекор 5

Загрејте ја рерната на 200 степни. Премачкајте ја целата пита со јајце и посипете со шеќер. Печете 30 минути. Намалете на 180 степени и продолжете да печете уште еден саат. Оставете да се олади комплетно и послужете со шлаг пена.

 

 

 

 


Оставете коментар

___