• Сподели на:

Печено пилешко со домати, маслинки и фета

___

Време на подготовка: 1 час / ќе послужите: 4

  • 8 пилешки батачиња
  • 3 супени лажички маслиново масло
  • 1 грст шери домати, пресечени на половина
  • ½ чаша маслинк
  • 6 кромитчиња средна големина, излупени и исечени на половина
  • 3 ливчиња мајчина душица
  • сол и бибер
  • свежи ливчиња од нане
  • изгмечено фета сирење

 

Чекор 1

Загрејте ја рерната на 200 степени. Искомбинирајте ги пилешките батаци, маслиновото масло, доматите, кромотчињата и мајчината душица во голем сад.Попрскајте ги со сол и бибер. Префрлете ја смесата на пекарска хартија во садот за печење, во еден слој. Печете на 165 степени, 35 до 40 минути.

 

Чекор 2

Извадете ги пилешките батаци, ставете ги во сад за сервирање и покријте ги со фолија. Вратете го зеленчукот во рерната и печете го додека не добие златна боја, што значи печете ги уште 10-тина минути. Со сосот и зеленчукот од садот за печење прелијте го пилешкото, додадете сол и бибер. Гарнирајте со фета сирење.


Оставете коментар

___