• Сподели на:

Мини сендвичи од сладолед и чоколаден корнфлекс

___

  • 300 грама брашно
  • 100 грама сода за печење
  • ½ лажичка сол
  • 150 грама путер, собна температура
  • 150 грама кафеав шеќер
  • 50 грама гранулиран шеќер
  • 50 грама слатка павлака
  • 1 големо јајце
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 300 грама мини чоколаден корнфлекс
  • 500 грама сладолед од ванила, омекнат

Чекор 1

Загрејте ја рерната на 200 степени. Во длабок сад со средна големина измешајте ги заедно брашното, содата за печење и солта. Со електричен миксер измешајте го путерот и шеќерот додека не се добие лесна смеса. Додадете ги во неа слатката павлака, јајцето и екстрактот од ванила, мешајте додека не се добие компактна смеса. Додадете ја и смесата од брашно и со најниска брзина на миксерот измешајте. На крај истурете 1 чаша од чоколадните корнфлекс.

Чекор 2

Добиеното тесто расучете го и направете со модла или со чаша крукчиња (препорачливо околу 4 см во дијаметар), подрете ги на хартија за печење и ставете ги во рерна да се печат додека не добијат залтеста боја, околу 10 до 12 минути. Оставете после тоа да се изладат целосно.

Чекор 3

Преостанатиот чоколаден корнфлекс ставете го во чинија. Ставете по 2 лажички од сладоледот на една од кружните половинки од колачот и затворете со друга да добиете сендвич. Тркалајте го од сите страни во чинијата со корнфлекс. (доколку сладоледот почне да капе и да се топи интензивно, ставете го сендвичот во фрижидер да се зацврсти и да може да се тркала во корнфлексот). Подредете ги во сад погоден за во фрижидер и оставете ги да се оладат околу 2 саати.

 

 


Оставете коментар

___