• Сподели на:

Куглоф со јаболки

___

Состојки:

  • 384 грама брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лажиче цимет
  • ½  лажиче морско оревче
  • ½ лажиче каранфилчиња
  • ½ лажиче сол
  • 175 мл зејтин
  • 200 грама шеќер
  • 120 мл јогурт
  • 240 мл. млеко
  • 3 јајца на собна температура
  • 3 јаболка со средна големина (излупени и иечкани на мали коцки)
  • 1 лажиче ванила екстракт

Глазура:

  • 200 грама шеќер во прав
  • ½ лажиче ванила екстракт
  • 1 лажица млеко
  • 1 лажица сок од јаболка

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови и намрсете го калапот за куглоф.

Во голем сат измешајте го брашното, шеќерот, прашокот за пециво, зачините, солта. Во друг сад изматете ги добро „течните состојки“ – млекото, зејтинот, јогуртот, млекото, јајцата и ванила екстрактот. Состојките од овој сад додадете ги во првиот и добор промешајте додека не се соединат, а при самиот крај додадете ги и јаболките исечкани на мали коцки. Добиената смеса ставете ја во намрсениот калап и печете ја 60 минути на 180 степени Целзиусови.

Откако ќе се испече оставете да се олади, а потоа превртете го куглоф калапот и извадете го печениот колач на рамен сад. Додека чекате убаво да се олади, направете ја глазурата.

Во подлабок сад ставете го шеќерот во прав, ванила екстрактот, млекото и сокот, додека не ја добиете посакувана густина на преливот.

Глазурата прелијте ја на оладениот куглоф колач и сервирајте.

Добар апетит.

 


Оставете коментар

___