• Сподели на:

Киш со сланина и млад кромид

___

Тесто

  • 1,5 шолја брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 пакување путер, исечен на парчиња
  • 1 големо јајце + 1 жолчка
  • 3 лажички вода со мраз

Фил

  • 6 големи јајца
  • 1,5 шолја павлака за готвење
  • 1,5 шолја високо масно млеко
  • 1,5 лажичка сол
  • ½ лажичка црн бибер

Додатоци

  • 3 ситно сецкани стракови од млад кромид
  • 4 парчиња готвена сланина, ситно сецкана

Чекор 1

Подготовка на тестото: Измешајте ги во длабок сад брашното и солта. Додајте го путерот и мешајте со миксер додека не се добие компактна смеса. Иматете ја жолчката и јајцето со ледената вода. Додајте го тоа во смесата од брашно и мешајте дури не се добие тесто. Префрелте го тестото во калап и со прсти офоремете го во форма на диск. Ставете го во фрижидер барем 30 минути, ако времето ви дозволува и до 4 часа е препорачливо.

Чекор 2

Кога ќе се олади оставете го на собна температура за да може да се исучи на тврда подлога, сучете додека не добиете тенко тесто. Поставете го во сад за печење број 22, со прсти истегнете по страни тесто и оформете по желба.

Чекор 3

Обвиткајте го садот со пластична кеса и вратете во фрижидер најмалку 30 минути. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 250 степени.

Чекор 4

Ставете го тестото во веќе загреана рерна околу 20 минути додека да добие златеста боја. Оставете да се олади.

Чекор 5

Намалете ја температурата на рерната на 200 степени. Изматете ги јајцата и искомбинирајте ги со сите преостанати состојки додека да се добие компакна смеса која треба рамномерно да ја распоредите на изладеното тесто.

Чекор 6

На врв ставете рамномерно од ситно сецканиот кромид и сланина. Печете околу 10 минути на 200 степени, по тоа намалете на 180 степени околу саат време. Оставете убаво да се олади пред да послужите.


Оставете коментар

___