Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____баланс новости и трендови

Не ја фрлајте лушпата на кромидот!

Со насолзени очи повеќето готвачи ја фрлаат лушпата на кромидот, но нутриционистите предупредуваат дека така фрламе многу хранливи состојки.

Група шпански и британски научници ги тестирале состојките од сите делови на кромидот, вклучувајќи ја лушпата, надворешниот слој, коренот и стеблото. Ги испитувале можните начини на користење на секој дел, дури  и на она што го сметаме за отпад.

Дојдовме до заклучок  дека кромидот содржи многу влакна (прво нетопливи влакна и флавоноид. “Конзумацијаат на влакна го намалува ризикот од болести на крвотокот, тегоби со желудникот, ракот на дебело црево,  дијабетис  тип 2 ., тврди Ванеса Беницес од Автономниот универзитет во Мадрид.

Значи сите делови од кромидот трба да се користат, бидејќи содржат пробиотици кои ја подобруваат цревната флора. Исто така во кората има и состојки кои влијаат добро на крвотокот.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...

Advertisement