Лукот и дава на храната фантастична арома, но здивот после јадење не е баш пријатен. Еве како да се справите со тој проблем.
Лековитите својства на лукот и неговата фанстастична арома понекогаш паѓаат во сенка поради непријатниот здв кој останува долго време. За среќа, одредени намирници содржат материјали кои го неутрализираат овој мирис.
Полифенолот, кој се наоѓа во билките може да биде клучен во ефективното сузбивање на лошиот здив од лукот. Овие соединенија делуваат како антиоксиданси и го разбиваат сулфадот кој му дава остар мирис на лукот.
Првите 5 намирници од листата содржат полифенол, а ефикасноста на млекото доаѓа од комбинацијата на вода и масти кои ги одмиваат остатоците од лукот во устата.
Еве кои намирници се успешни во борбата со непријатниот здив.
1. Јаболко
2. Спанаќ
3. Босилек
4. Магдонос
5. Зелен чај
6. Млеко (полномасно има поголема ефикасност)