Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____баланс новости и трендови

Избегнувате конзервирано овошје

Конзервираното овошје може да го зголеми ризикот од предвремена смрт. Две до три порции на ден сушено и свежо овошје помага во намалувањето на ризикот од смрт дури до 10 отсто, додека конзумирањето на конзервирано или смрзнато овошје го зголемува ризикот од смрт за 17 отсто, заклучуваат научниците.

Нучниците ги анализирале прехранбените навики на 65 илјади возрасни луѓе во Велика Британија во период од седум години.

Тешко е да се одреди дали ризикот од смрт го зголемува овошјето во смрзната или конзервирана форма или едноставно недостатокот на свежи плодови.

Познато е дека конзервираното овошје плива во фруктозен сируп, а претходните изтражувања поврзани со премногу фруктоза велат дека тоа предизвикува покачен крвен притисок, холестерол, покачување на телесната тежина, отпорност на исулинот.

Смрзнатото овошје, од друга страна по хранливите работи би требало да биде на исто ниво со свежото.

‘’Се додека нема додадени шеќери, смрзнатото овошје би требало да биде здраво или барем безопасно’’, вели Др. Сајмон Кејпвел, професор по клиничка епидемиологија на Универзитетот Ливерпул.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...

Advertisement