Плодот од оваа егзотична билка е вистинско богатство од хранливи материи – витамин Ц Б1, Б2, Б6 и Е, како и цинк, калиум, натриум, бакар, флуор, јод, калциум, железо и фосфор. Во својот состав има доста масти кои му даваат висока калорична вредност.
Индискиот орев се препорачува во случај на ментален напор, осовено на студенти и улченици, како и оние кои долго седат пред компјутер.
Научните истражувања покажале кежу јабуката ( во која се развива плодот на индискиот орев ) има антимикробно, антисептичко, противвоспалително, диуретичко, освежувачко и тонизирачко дејство, ја намалува кашлицата, грозницата и грипот, го намалува нивото на шеќер во крвта и покачениот притисок и ги чисти цревата.
Ова сочно овошје ефикасноо уништува хеликобактери пилори, предизвикувачи на чир во желудник, а и во неговата лушпа е откриена анакардична киселина, за која се смета дека убива канцерогени ќелии.
Од листовите и кората на дрвото се прави чај против дијареа, воспалени крајници и рани на слузокожата.
Исто така треба да се знае дека индискиот орев, како и други слични плодови, може да предизвика алергија.

You must be logged in to post a comment Login