1. Смоква
Во период од годината кога смоквата не е достапна свежа, лесно можете да ја конзумирате во сув облик. Нејзиниот состав има бројни витамини и минерали од кои најзастапени се магнезиум и витамин ц. Смоквата го чисти метаболизмот, и лачи инсулин кој влијае на нивото на шеќер во крвта.
2. Патлиџан
Црвен и сочен патлиџан треба да се најде во секојдневната употреба во кујната без разлика дали во свеж или конзервиран облик. Патлиџанот содржи високо ниво на трипофан, аминокиселини кои телото ги претвора во сератонин, а покрај тоа во него има и хром. Хромот ја намалува желбата за храна и успешно го регулира нивото на глукоза и холестерол во организмот.
3. Јаболко
Најдостапното овошје чиј што вкусови од благо до кисело задоволуваат многу луѓе се одлична замена за благо. Јаболката изобилува со влакна и здрави јаглени хидрати кои создаваат чуство на ситос и ја задоволуваат потребата на телото за благо.
4. Цимет
Овој зачин не мора задолжително да биде состојка во слатките со оглед на тоа што спречува нагли промени во нивото на глукоза во телото и ја одложува потребата за слатко. Циметот можете да го ставите во овошна салата, во лимонада , а на телото ќе му овозможите здрава замена за слатко.
5. Сладок компир
Слаткиот компир скоро стана многу посакуван во кујната и тоа поради многуте минерали, нискиот гликемиски индек и изобилство на диетални влакна. Слаткиот компир ја успорува апсорпцијата на глукоза а со тоа ја одложува потребата за слатко. Овој компир можете да го припремите на сите можни начини.