• Сподели на:

Бијонсе: Мажите се слободни а жените не се!

___

Со издавањето на својот нов албум, пејачката отвори разговори и инспирација да се потикне свесноста за сексуалната нееднаквост и „дуплите стандарди“ помеќу мажите и жените.

„Мажите се слободни, жените не се“ е реченица која Бијонсе ја напиша за своето интервју за познат светски магазин, “ старите лекции за кршливост и емотивност на жената, не прават жртви, а ние сме многу повеќе од тоа. Може да бидеш бизнисменка, мајка, уметник, феминистка – се што сакаш да бидеш – а сепак пак да бидеш поврзана со својата сексуалност. Тоа не е взаемно исклучено.“

Со нејзините смели стихови за женската сила, желба, либидо, завист и сексуалност, Бијонсе на својот албум кој го нарече по себе и го објави Декември 2013, го зајакнува и најавува третиот бран на феминизам.

„со оглед на тоа што сум жена во машко доминирачки свет, феминистичкиот менталитет кој тече во мене, најде начин да се персанолизира “. Пејачката изјавува дека имала подлбоки теми и односи на ум за меѓуполовите врски, таа се надева и реферира на човечките права и еднаквост. „ Мојот албум значи визија за секого кој се смета како потиснато малцинство… да постигне тоа што сака и да биде сакан од тој што го сака.“


Оставете коментар

___