Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Зошто родителите меѓу себе се нарекуваат мама и тато

Од моментот кога бебето ќе стигне дома, многу родители започнуваат за себе да зборуваат во трето лице и се викаат мама и тато.

Наместо таткото да каже „ќе ја викнам Јована“ вели „ќе ја викнам мама“.

Професорката по социологија Лиса Пелерин на Универзитетот во Индијана смета дека родителите во односот спрема децата се поставуваат како јазични тренери.

Тие ги користат термините, кои сакаат да ги користат нивните деца.Зборовите мама и тато лесно се изговараат, а слично звучат и во некои други јазици.

Родителите не користат заменки, бидејќи се премногу апстрактни и ги збунуваат децата. На децата им е тешко да разберат дека една личност има две различни имиња, на пример мама и Јована.

Во моментот кога ќе го усвојат ова знаење, така и родителите со тек на време почнуваат да се ословуваат со имиња.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Почина на 87-годишна возраст. На почетокот на јануари, Лери Кинг беше хоспитализиран во Лос Анџелес, откако доби Ковид-19. Култниот новинар, еден од најхаризматичните анкетари...

Green Tea

Како да се зајакне имунитетот? Еден начин е да се следи внесот на цинк. Поради некоја причина, овој микроелемент често се заборава, иако неговиот...

Cotton Club

Секој што ги вклучи социјалните мрежи во последните два дена не можеше да избегне вистински налет на мемиња и видеа чија sвезда беше топло...

Cotton Club

Комбинации на бои кои вреди да се погледнат! Бојата е деликатна работа. И можеби комбинирањето на боите е една од најтешките работи во модата....

Advertisement