Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Зошто новородените бебиња плачат без солзи?

Дали сте забележале дека плачот на новороденчињата во текот на првите недели од нивниот живот не се состои од солзи?

Новородените бебиња не можат да произведат вистински солзи, бидејќи нивните солзни кесички во тој период уште не се доволно развиени. Секое бебе е родено со базални солзи, што значи дека нивните солзни вреќички ќе произведат доволно влага за нивните очи да бидат здрави.

Додека пак, вистинските солзи се јавуваат измеѓу 3-тата и 12-тата недела кај бебињата. Во ретки случаи, процесот може да трае и до првите неколку месеци од животот на бебето.

Интересно е тоа што, покрај недостатокот на вистински солзи, новородените бебиња сепак рефлексно плачат. Таа појава е слична како онаа кога на возрасните им течат солзи, на пример додека сечат кромид.

Освен тоа, бебињата се родени и со делумно функционални плунковни жлезди. Во почетокот нивната храна е целосно течна, па немаат потреба од плунка. Но, во текот на првите три месеци, нивните плунковни жлезди се активираат и дури потоа бебињата ја учат вештината за голтањето на сопствената плунка.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...