Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Зголемете ја самодовребата кај вашето дете

Кога децата се чувствуваат добро и самоуверено, само небото е граница. Сепак, здравото ниво на самодоверба не доаѓа преку ноќ- за тоа треба да се погрижат и родителите.

Поддржувајте гo во прифаќањето предизвици

Ако видите дека вашето дете е талентирано за некоја област, на пример за уметност, запишете го на курс за цртање. Немојте да се грижите за тоа дека можеби другите деца се поталентирани, па на вашето дете ќе му биде непријатно- ако не му одговара тој курс, детето ќе ви каже. За едно дете потребно е да поставувате повисоки цели и граници, за да се труди повеќе. Ако не е талентирано за едно нешто, ќе биде талентирано за нешто друго, така што нема причина за грижи.

Научете го како да набљудува и да се вклопува

Многу деца имаат недостаток на самодоверба кога се вклучуваат во група. Детето кое последно влегува во таа група може да предизвика и одбивност зошто ја нарушило претходната ситуација, па затоа многу е важно да ги научите да се вклопат без расправии. На пример, поуспешно вклопување ќе има детето кое ја им ја подава топката што им паднала на другите дечиња од она кое едноставно ги прашува “Може ли да си играм со вас?“

Не го фалете толку многу

Наместо да кажуваете колку сте горди на детето затоа што направило нешто како што треба, прашајте го дали е гордо на самото себе. Потоа прашајте го што направило што довело до успех. Зборувањето за споствените способности ја зголемува самодовербата кај децата.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Антуриумот е познат и како цвет фламинго затоа што неговиот изглед наликува на оваа птица, а се нарекува и пламенче поради честата огнена боја...

Cotton Club

Приказна што ќе ве натера да се тресете, а во исто време да покажете колку можеме да сакаме некого – и кога е тоа...

Cotton Club

Причината за тоа не е само тоа што таа е кралица која лесно се препознава на границата, ако не поради свитата што ја придружува,...

Fool Moon

Нова студија за можностите за наоѓање вонземски живот проценува дека би можеле да споделиме галаксија со повеќе од 30 интелигентни вонземски цивилизации! Едно од...