• Сподели на:

Вие сте најголем пример на своете дете

___

Родителите се први и најдобри примери на своите деца. Децата секогаш учат од примерот, нормално е дека човечкото однесување се учи по добар пример полесно, отколку со приказна. Затоа потрудете се да бидете навистина примерни во секоја ситуација. Тоа во пракса би значело:

– Бидете храбри и признајте кога ќе згрешите = така најдобро ќе покажете на децата кога и како би требало да го изразат извинувањето.

– Секогаш говорете ја вистината, бидејки само така ќе можете да барате од нив да го сторат истото.

– Имајте на ум дека вашиот однос со сопругата, детето, е најдобар на интимна врска и со тоа како тоа треба да изгледа. Затоа прегрнете го својот партнер и бакнете го кога децата се во близина.

– Исто така, важно е да ја цените разликата во начинот на кој вас двајцасакате да ги воспитувате децата. Немојте да се препирате и расправате пред децата, туку застанете на страна со сопругата, без оглед на тоа дали се слагате со тоа или не.

– Комшиите секогаш ќе се снајдат при рака, а бабата во станот до вас донесете и леб и млеко.

– На крајот пробајте да живеете “зеленкасто”. Научете ги децата да ја штитат животната средина, да не фрлаат хартии по улица, да рециклираат и слично.


Оставете коментар

___