• Сподели на:

Разговарајте со бебето, ќе биде поинтелигентно

___

Ако родителите редовно им се обраќаат на нивните малечки, според истражувањата, тоа поволно влијае на нивниот ментален, но и физички развој.

Студијата покажала дека родителите треба да им зборуваат на децата така што ќе ги поврзуваат зборовите со значењето и ситуацијата. Кога ќе покажат „ова е портокал, а ова е чинија“, треба покасно портокалот да го стават во чинијата за детето да го сфати контекстот на приказната и така ја развива интелигенцијата уште во најрана возраст.

– Родителите ја создаваат интелигенцијата на детето преку говорот – кажува професорката по психологија Ени Ферналд од Университетото Станфорд.

Според нејзините зборови, на бебињата нетреба да им се зборува „бебешки” и со скратеници туку е подобро да се изговараат сложени реченици какви што се користат и во конверзација со возрасни.

Истражувањето е претставено на средбата на експерти при американското здружение за унапредување на науката. На состанокот експертите ја разгледувале и предноста на прешколското образование.

Тие препорачуваат предшколското образование да почнува од три наместо, како досега, од четири годишна возраст.


Оставете коментар

___