Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Првиот пијалок по мајчиното млеко – вода

Мајчиното млеко е најдобрата и најздравата храна за детето и е потребно да се дои во текот на првите 4 до 6 месеци од животот. Во текот на тој периот здравото бебе не треба дополнително да пие вода со оглед на тоа дека мајчиното млеко обезбедува доволно количина на течности кои се потребни.

Но, од петиот или шестиот месец, кога детето покрај доењето почнува да јаде и тврда храна, водата може да се дава во шишенце, во кашичка или од чаша да се намали жедта на детето. Водата е така првата течност која покрај мајчиното млеко и млечниот оброк треба да се дава на бебето.

Иако најчесто се користи превриена вода од чешма, постои и вода во шишиња која е наменета за доенчиња, како и за мешање со кашички за бебиња. Педијатрите советуваат дека водата од шишиња која се применува за припрема на млечни кашички е строго контролирана и дека не е потребна да се преврие.

Затоа природната негазирана минерална вода, полнета на извор во стерилни услови е соодветна за доенчиња и мали деца, за припремување на храна за деца и за готвење. Таа вода исто така содржи доволен состав на минерали и електролити кои се погодни за припремување на млечни оброци и осигурува пропишани вредности во готовата храна за бебето.

Недоволно развиената свест да се внесува вода во организамот веќе е присутна меѓу популацијата и затоа пожелно е навикнување на детето на редовен внес на вода веќе од првата година.

Прочитај

Fool Moon

Во соработка со дизјнерот Џастин Чампагном, брендот Landscape Forms је претстави единствената и иновативна колекција на расвета – Motiv… Ова серија навистина ги поместува...

Green Tea

Како почит кон наследството на познатата куќа за вино, уметност и естетика, ова ново издание доби вистински модерен дизајн… Со цел да се обележи...

Four Seasons

Кога станува збор за вашето ментално и физичко здравје, мораме да признаеме дека не постои ништо поважно од тоа… Емотивно побогати и физички подмладени...

Fine Living

Доколку целата приказна околу корона вирусот ви се досади, зедно со мерките за социјална дистанца и едвај чекате да лутате по шума, имаме една...