Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Нега на бебешките нокти

Некои бебиња веднаш по раѓањето имаат долги нокти, па сестрите во болница веднаш им ставаат ракавици за да не се изгребат.

Меѓутоа, кај најголемиот број на новороденчиња првото средување на ноктите треба да го направите неколку дена по доаѓањето дома.

За сечење на ноктите на бебето треба да набавите специјални ножички со заоблен врв, за да ја намалите можноста од повреда на минимум. Сечењето на ноктите најдобро е да го извршите додека бебето спие.

Држете ги прстите на бебето цврсто во својата рака, а раката потпрете ја на некоја стабилна површина. Ноктињата исечете ги кружно на рацете, а право на нозете.

 

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Името на австрискиот Евреин Симон Визентал стана познато ширум светот како синоним за фаќање и казнување на нацистите, дури и неколку децении по завршувањето...

Wall Street

Ана Винтур е британско-американска новинарка и уредничка, позната по нејзината улога како главен уредник на магазинот „Vogue“ од 1988 година. Со препознатливите знаци на...

Fool Moon

Есента пристигна денес, и ние зачекоривме во сезоната кога лисјата паѓаат, мрачни облаци лебдат над небото, а звукот на долг дожд нè заспива. Деновите...

Route 66

Собирот за автомобили на љубителите на тјунингот Race1000 неодамна собра неколку навистина брзи машини во Германија, а меѓу големиот број се тјунирани автомобили, каде...