• Сподели на:

Нега и облекување во студените денови

___

Нежната бебешка кожа е многу осетлива на студенило и затоа дерматолозите на младите мајки им препорачуваат во зима да обратат на тоа особено внимание. 

Кожата произведува помалку себум и затоа е намалена отпорноста на студ па пред да излезете до дома кожата на бебето намачкајте ја со хранлив крем.

– Облекувањето на слоеви е задолжително, но не смее да се претерува. Зимската облека би требало да биде топла, лесна и удобна, од природни материјали, за да може бебето непречено да ги движи рацете и нозете, да се превртува, да ползи. Ако е премногу облечено, движењето ќе му биде отежнато, телото ќе му се загрева брзо, ќе се препотува и ќе стане нервозно.

– Не го облекувајте премногу топло бидејќи топлиот воздух брзо ја суши кожата на бебето, кое не е навикнато на нагли промени на температурата. Просечната температура во собата каде што поминува најмногу време не треба да биде над 20, најмногу 22 степени, советуваат педијатрите.


Оставете коментар

___